zobrazené 688x

V dnešnej dobe sa už diabetici nemusia obmedzovať pri konzumácii sladkých pokrmov, pretože ponuka alternatívnych sladidiel je nesmierne pestrá. Dnes si povieme o jednom z nich - Xylitole

Brezový cukor je druh prírodného cukru. Vzhľadovo aj chuťovo je takmer rovnaký ako klasický kryštálový cukor, ale jeho fyziologický vplyv na ľudský organizmus je výrazne odlišný. Z konzumácie brezového cukru sa nepriberá, nemá negatívny vplyv na zuby, odkysľuje organizmus, na jeho spracovanie nepotrebuje organizmus inzulín, urýchľuje tráviaci proces a napomáha vylučovaniu.Je vhodný pre dospelých, deti, diabetikov, tehotné ženy, pri redukčných diétach.

Už podľa názvu je jasné, že cukor je získavaný z brezy. Je obsiahnutý v kôre a v dužine brezy. Po jeho spracovaní vyzerá ako obyčajný cukor ale má úplne odlišnú stavbu. Priemyselnú výrobu brezového cukru ako náhrady klasického cukru začalo Fínsko. Brezový cukor je známy už 115 rokov, ale jeho vplyvy na zdravie a diétne účinky sa začali skúmať až v 60-tych rokoch. Je vhodný ako alternatíva cukru pre diabetikov, má antibakteriálne a preventívne účinky pri tvorbe zubného kazu. Chemické označenie brezového cukru je jednoduché – xylitol, ktorý sa skladá z gréckeho slova xyl (lon) – strom + chemická prípona – itol.

Svojím mimoriadne nízkym glykemickým indexom (GI) 7 – v porovnaní s cukrom, ktorý má 68 – používanie xylitolu v mnohých potravinách, ktoré bežne obsahujú cukor, pomáha udržať normálnu hladinu glukózy a krvného cukru. Pomaly sa vstrebáva a trávi, takže navodzuje pocit sýtosti. Čistý xylitol je biely kryštalický prášok, ktorý vyzerá a chutí ako cukor. Neškodí zubom a má o tretinu menej kalórií ako repný cukor, pri rovnakej sladivosti, preto pomáha zmenšovať príjem kalórií a uľahčuje znižovanie váhy.
Xylitol, označovaný na výrobkoch ako uhľovodík, sa v potravinách používa od roku 1960 a v USA je schválený ako potravinový doplnok pre diétne výrobky v neobmedzenom množstve.  Môže sa bezpečne používať pri cukrovke a hypoglykémii.

Spracovanie krvného cukru na základe rozhodnutia organizmu usmerňuje inzulín, ktorý z krvi vyfiltruje všetok cukor. Tým, že zabezpečí prísun cukru do buniek, je schopný okamžite uspokojiť energetickú potrebu organizmu. Zo zvyšku doplní chýbajúcu hladinu uhľohydrátov v svaloch a pečeni a nakoniec nepotrebný cukor premení na tuky a uskladní ich. Ak sa jedná o koncentrovaný cukor – potom je to nesmierna záťaž pre organizmus.

Zložené uhľohydráty, ktoré sú pre organizmus oveľa cennejšie – ako napríklad vláknina a škrobovité potraviny – sa strávia za značne dlhší čas a ich vstrebanie je pomalšie. Tým nezaťažujú organizmus, neprispievajú k vzniku moderných civilizačných ochorení, ale organizmus skutočne vyživujú. Brezový cukor sa vďaka svojmu zloženiu vstrebáva ako zložený uhľohydrát.

Brezový cukor je mimoriadne pomaly stráviteľný uhľohydrát, ktorého premena na glukózu je zložitý chemický proces. Je to časovo náročné, preto nemá takmer žiaden vplyv na hladinu cukru v krvi. Počas celého tráviaceho cyklu iba približne 25% brezového cukru sa premieňa na glukózu a vstrebáva sa v krvi. Zvyšných 75% sa dostáva do črevného systému a stáva sa súčasťou ďalších tráviacich procesov, čím pre telo zabezpečuje nepretržitý zdroj energie.

Pretože xylitol sa odlišuje od cukru svojím molekulovým zložením, nemá všetky vlastnosti cukru. Napríklad xylitol nekryštalizuje, takže sa nemôže používať na výrobu tvrdých cukríkov. Kvasnice ho nedokážu metabolizovať, preto sa xylitol nedá používať pri pečení chleba a iných kvasených výrobkov.

Množstvo xylitolu, potrebné na sladenie nápojov, môže u niektorých ľudí spôsobiť hnačky, kým si naňho nezvyknú. Pre ľudí s citlivým zažívaním je vhodné si zvykať na xylitol po dobu 4-6 týždňov v menších dávkach (jednu lyžičku denne).

Pre diabetikov

Diabetes – ľudovo cukrovka – je chronická porucha látkovej premeny, porucha udržiavania hladiny cukru v krvi. Dôvodom vzniku je nedostatok pankreasom produkovaného hormónu – inzulínu alebo odolnosť organizmu voči nemu, resp. oboje. Ak diabetik skonzumuje väčšie množstvo cukru alebo uhľohydrátov, zvýši sa mu hladina cukru v krvi. Pankreas by mal reagovať tvorbou inzulínu, ktorý zníži cukor v krvi, avšak v dôsledku choroby ho neprodukuje. Zvýšený krvný cukor spôsobuje ďalšie problémy, ako napr. zvýšenie cholesterolu, krvného tlaku, tuku v krvi, ochorenia srdca. Ak sa ochorenie diagnostikuje v počiatočnom štádiu, vhodnou životosprávou môžu pacienti žiť plnohodnotný život.
Početné klinické testy potvrdzujú, že organizmus spracováva brezový cukor nezvyčajne pomaly a nie úplne. Brezový cukor nespôsobuje prudké zmeny v hladine krvného cukru – ani ju nezvyšuje, ani neznižuje, skôr stabilizuje a udržiava v norme. Diabetici použitím brezového cukru môžu konzumovať sladké jedlá bez zmeny hladiny krvného cukru. Na strávenie brezového cukru organizmus nepotrebuje inzulín.

Xylitol ochraňuje zuby

Mnoho výskumov dokázalo, že pravidelná konzumácia brezového cukru vracia zubom stratené minerálne látky. Keďže baktérie v ústach nevytvárajú kyseliny, hladina pH v ústach neklesá, čím sa zabraňuje strate minerálnych látok zo zubov. V určitých prípadoch je tento proces prospešný aj na drobné zubné kazy, ktoré sa tým zaceľujú.

Pravidelnou konzumáciou brezového cukru sa zabraňuje ukladaniu zubného plaku v ústach, čím sa znižuje riziko vzniku zubného kazu.

Samozrejme brezový cukor nezabraňuje v plnej miere tvorbe zubného kazu a iných ochorení ústnej dutiny, preto odporúčame pravidelné čistenie zubov minimálne dvakrát denne a pravidelné návštevy zubára.

Ďalšie pozitívne vlastnosti

Zabezpečenie a udržiavanie optimálnej kyslosti organizmu je podstatou zdravého životného štýlu. Mierne zásaditý brezový cukor pozitívne ovplyvňuje celý tráviaci cyklus a alkalizuje organizmus.

Brezový cukor prirodzeným spôsobom podporuje činnosť čriev, zabraňuje vzniku zápchy, čím napomáha vyprázdňovaniu usadenín a jedov, čiže očisťuje – detoxikuje organizmus.

Brezový cukor neposkytuje živiny pre viac druhov baktérií, čím nás dokázateľne chráni pred zubným kazom, znižuje výskyt zápalov močových ciest, zabraňuje ochoreniam horných dýchacích ciest, znižuje astmatické ťažkosti. Zabraňuje usadeniu baktérií v ústnej dutine a pomáha predchádzať zápalom. Každodenným užívaním znižuje výskyt zápalov stredného ucha o 40%. Pri miernych formách ochorení môže dokonca nahradiť antibiotiká.

Pružnosť pokožky zabezpečuje kolagén. Vekom sa stráca jeho vlhkosť a pružnosť, preto sa pokožka stenčuje a vznikajú vrásky. Brezový cukor podporuje tvorbu kolagénu, existujúci sa stáva pružnejším a pleť vyzerá mladšie. Podporuje vstrebávanie vitamínu B, čím sa zlepšuje kvalita pleti, vlasov a nechtov.

© 2015 / TALESA s.r.o.

webdesign Webdesign, tvorba web stránok