zobrazené 768x

Všetci sme už o ňom počuli, v amerických filmoch si na ňom pochutnávajú na raňajky, ale len málokto z nás ho aj ochutnal. Dnes bude reč o javorovom sirupe.

Javorový sirup je 100%  prírodné, zdravé a chutné sladidlo, ktoré sa používa namiesto bieleho cukru. Neobsahuje žiadne pridané sladidlá, farbivá ani konzervačné látky. Všetky druhy 100% javorového sirupu majú rovnakú hladinu prírodného (nie pridaného) cukru, ktorá je 66%. Rozdiely v druhoch teda nevznikajú riedením a následnou zmenou kvality. Rôzne druhy sirupu produkuje samotný strom a všetky druhy sú rovnako kvalitné. Je to čistý prírodný produkt, ktorý si zamiluje naozaj každý, kto ho raz ochutná.

Dnes je javorový sirup obľúbencom pre množstvo rôznorodých jedál v celom svete. Je stálicou pre raňajkové dobroty ako palacinky, wafle a francúzskej toasty, ale aj na mäso, ryby, šaláty, omáčky, vločky, jogurty, koktaily, zmrzlinové a ovocné poháre, a tiež na sladenie mlieka, kávy a čaju Tiež môže byť použitý na varenie, nahrádzajúci tak cukor, pretože zdravotné výhody a prínosy sú väčšie ako pri hnedom alebo bielom cukre. Javorový sirup je používaný v jedálničkoch vegánov či vegetariánov a tiež Židov, pretože je kóšer.

História:
Pôvodní obyvatelia Ameriky zo Spojených Štátov a Kanady varili a spracovávali šťavu z javorových stromov už dávno predtým, než Európania prišli do ich krajiny a z ústneho podania a archeologických dôkazov vieme, že v javorovom sirupe mali zdroj energie a výživy ako v jeho tekutej, tak aj v tuhej podobe. Používajúc prapôvodnú metódu narezávania stromov, javorové stromy poskytovali zdroj vysoko kalorickej výživy na zimné obdobie. Pôvodní Američania boli veľkorysí s poskytnutím ich technológie a prvým Európanom tiež poskytli návod, ako zo stromov získavať sirup.
Európania sa učili rýchlo a k týmto vedomostiam pridali do procesu výroby svoje znalosti metalurgie, skladovania, prepravy a tieto znalosti sa tiež stali súčasťou histórie javorového sirupu.

V Spojených Štátoch je výroba javorového sirupu stále malým odvetvím v štátoch Nového Anglicka, obzvlášť vo Vermonte a v menšej miere v Maine a rôznych ďalších štátoch. Momentálne najväčším producentom javorového sirupu je oblasť okolo kanadského mesta Quebec, ktoré je známe hojný výskytom javorových stromov.

Účinky na zdravie:
Nová štúdia vedená Univerzitou Rhode of Island objavila v javorovom sirupe viac ako 20 zložiek, ktoré úzko súvisia s ľudským zdravím, pričom 13 z týchto zložiek bolo v javorovom sirupe odhalené prvýkrát.
Javorový sirup obsahuje množstvo silných antioxidantov, pričom mnohé z nich majú preukázateľne protirakovinotvorné, antibakteriálne a antidiabetické vlastnosti.

Ešte pred touto štúdií bolo známe, že javorový sirup je plný prírodných minerálnych látok a vitamínov, vrátane zinku , mangánu a vápnika . Tie isté antioxidačné zložky sa našli v bobuľovom ovocí a toto je vzrušujúci pokrok, pretože ľudia predtým nespájali sladidlo so zdravými biologickými vlastnosťami .

Keď si vyberáme javorový sirup ako sladidlo, je zdravšie použiť 100% čistý produkt . Súčasná štúdia preukázala, že 50 percent Američanov si nie je vedomých toho, či sirup, ktorý konzumujú, je skutočný javorový sirup, alebo len „sirupom na palacinky“.

Zdravý, čistý, javorový sirup je chuťovým základom pri varení a má mnohé využitie v gastronómii aj okrem raňajkových jedál, napríklad ako sladidlo do čaju, kávy, zálievka na zeleninu, alebo glazúra na grilovanú hydinu alebo rybu .

Javorový sirup je jedinečný. Je to jediný produkt v potravinárstve, ktorý pochádza z miazgy stromu. Počas histórie z jeho zdravotných výhod profitovali mnohé kultúry, používajúc ho ako liek na rôzne choroby vrátane chrípky, bolestí žalúdka, vysokého krvného tlaku a cholesterolu. Vysoké hladiny zinku a mangánu v javorovom sirupe sú nápomocné pre zdravie srdca a zlepšujú imunitný systém.

Nakoniec pridávame jeden netradičný recept pre tých, ktorí sa neboja v kuchyni experimentovať:

Kurča s javorovým sirupom a jablkami

Suroviny:

– 4 kuracie štvrťky/stehná/prsia alebo aj celé kurča

– 4 lyžice javorového sirupu

– 1 jablko nakrájané na mesiačiky

– 1 lyžica sézamu

– soľ

– čierne korenie

Recept:

1. Kuracinu podľa výberu opláchneme, osušíme a dáme na pekáč.

2. Zo všetkých strán osolíme a okoreníme. Pridáme nakrájané jabĺčko.

3. Na mäso rovnomerne nalejeme 4 lyžice javorového sirupu.

4. Nakoniec kurča posypeme sézamom a dáme piecť na 180 °C asi na hodinu.
    Občas podlejeme vodou.

5. Pečieme do zlatista. Podávame s ryžou.

© 2015 / TALESA s.r.o.

webdesign Webdesign, tvorba web stránok