zobrazené 990x

Hnedý cukor z kokosových kvetov je už stáročia obľúbeným sladidlom a pochúťkou v Ázii. Vďaka skvelej chuti a nutričnej hodnote sa stáva čoraz populárnejším sladidlom aj v Európe.

O tom, že rafinovaný cukor sa podieľa na celom rade chorôb, netreba polemizovať. Biely jed vyživuje rakovinové nádory, má na svedomí epidémiu obezity, problémy so zubami, cukrovku, srdcovo-cievne choroby, či osteoporózu. Rafinovaný cukor rýchlo preniká žalúdočnou stenou, stimuluje pankreas k nadmernej produkcii inzulínu a narúša metabolickú rovnováhu. Zhorkol vám v ústach? Rafinovaný cukor je skrátka priemyselný produkt a aj preto sa v posledných rokoch stal veľmi populárnym kokosový cukor. Vyrába sa z kokosovej palmy a ponúka oveľa výživnejší zdroj energie s nižším glykemickým indexom. Keďže sa o ňom veľa hovorí, podelíme sa s vami o fakty a mýty, ktoré ho sprevádzajú.

Kokosový nie je palmový
Hnedý cukor z kokosových kvetov je už stáročia obľúbeným sladidlom a pochúťkou v Ázii. Jeho najväčšími producentmi sú Filipíny a Indonézia. Vďaka skvelej chuti a nutričnej hodnote sa stáva čoraz populárnejším sladidlom aj v Európe, najmä medzi zástancami zdravej výživy a tými, čo hľadajú zdravú alternatívu k bielemu cukru. Vyrába sa prírodnou cestou, to znamená, že sa nerafinuje, nefiltruje a neobsahuje konzervačné látky.
Sladké kryštáliky pochádzajú z nektáru tropických kokosových palmových kvetov. Palmové kvety farmári najskôr ručne narežú a nektár nechajú stiecť do bambusových kontajnerov. Potom sa pomaly zahrieva, čím sa postupne odparuje voda, ktorej obsahuje až 80%. Výsledkom je „toddy“, tekutina podobná sirupu. Tá sa ďalej odparí na hnedé kryštáliky. Okrem nich môže mať kokosový cukor formu granúl či kociek. Chutí ako trstinový cukor s karamelovým podtónom. Jeho chuť sa však môže meniť v závislosti na druhu palmy. Kokosový cukor sa často zamieňa za palmový cukor, ktorý sa vyrába z miazgy stoniek rôznych paliem, napríklad aj z datľovníka. Občas sa dokonca mieša s bielym cukrom. Preto je opäť namieste pripomenúť si: Čítajte etikety a zloženie a kupujte kokosový cukor v bio kvalite.Ak sa odoberie nektár z kvetov, kokosových orechov sa nedočkáte, ani kokosového oleja, či kokosovej múčky... Vo Filipínach a na ostrove Java preto vysádzajú špeciálne trpasličie kokosové palmy určené na výrobu kokosového cukru, ktoré rastú oveľa rýchlejšie.

Lepší ako rafinovaný?
Je kokosový cukor skutočne lepší ako bežný cukor? Pre konzumentov by mohol byť zaujímavý údaj o jeho nízkom glykemickom indexe. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index (nad 70), obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo a výrazne zvyšuje hladinu glukózy v krvi. Čím je vyššia, tým viac inzulínu sa musí vyplaviť. A čím viac sa vyplaví inzulínu, tým viac tuku sa ukladá v organizme. Kokosový cukor by mal byť preto vo výhode... Nízky glykemický index kokosového cukru GI 35 sa spája len s výskumami na Filipínach, testy z Austrálie a Japonska zvyšujú jeho hodnotu na 54, čo je ešte stále nízke číslo v provnaní s trstinovým cukrom (GI 68) alebo medom (GI 55).
Pre porovnanie s hnedým cukrom - kokosový má 16-krát viac draslíka, 30-krát viac fosforu a desaťnásobok zinku. Okrem toho obsahuje 16 aminokyselín, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3 a B6) a vitamín C. Je vhodný pre diabetikov a nezaťažuje pankreas. Obsahuje aj vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie glukózy. Kokosový cukor je bohatý na minerály:

  • draslík (na srdce, krvný tlak, pevné svaly, proti únave a stresu, reguluje krvný cukor, cholesterol a hmotnosť)
  • mangán (prevencia cukrovky a rakoviny, na trávenie)
  • zinok(na pokožku a rany, podporuje nervovú sústavu)
  • železo (pri málokrvnosti a na podporu imunity)
  • vápnik (na kosti a svaly, krvný tlak, alergie)
Tip Vitariána

Na ceste k úplnému vylúčeniu cukru zo stravy je kokosový cukor, aj xylitol, určite zdravšia alternatíva. Sladiť môžete aj sušeným ovocím a banánom.  

© 2015 / TALESA s.r.o.

webdesign Webdesign, tvorba web stránok