zobrazené 1306x

Nopal (kaktus) mnohým z nás zaiste nič nehovorí, napriek tomu, že ho poznali už starí Aztékovia. Využívali ich nielen ako potravinu, ale aj ako pomocníka. 

Nopal je bohatým zdrojom nerozpustnej aj rozpustnej vlákniny. Prášok z nopalu je až zo 47% tvorený hubovitou vlákninou. Pravidelný príjem vlákniny po krátkej dobe normalizuje hladinu cukru v krvi, znižuje riziko onemocnenia srdca a ciev, pričom ovplyvňuje hladiny krvných tukov, znižuje riziko vzniku niektorých nádorov (hlavne rakovinu hrubého čreva), regeneruje črevá a žlčník. Vláknina v tráviacom trakte výrazne zvýši svoj objem. Vznikne pocit zasýtenia, čo znamená, že je dôležitá pri diétach. Tráviaci trakt tvorí až 12 kilogramov nečistôt. Pri pravidelnej konzumácii pečiva s obsahom nopalu dôjde k postupnému uvoľňovaniu usadenín v črevách, redukuje sa plynatosť a zápcha,  dochádza celkovej regenerácii organizmu a prílivu energie. Vláknina je dôležitá pri liečbe žalúdočných vredov a ďalších tráviacich problémov. Nopal ďalej obsahuje 17 pre telo nevyhnutných aminokyselín z celkového počtu 21,ktoré sa v prírode vyskytujú. Nopal obsahuje všetky dôležité živiny v ideálnom pomere. Sily kaktusu využívajú farmaceutické spoločnosti krajín ako Japonsko, Nemecko, Francúzsko, Belgicko, Španielsko, Švajčiarsko a Spojené štáty vo výrob výživových doplnkov.

Nopal napomáha:

  • prispieva k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie
  • napomáha k ochrane tráviaceho traktu, v boji proti voľným radikálom a oxidačnému stresu, čím podporuje odolnosť nášho organizmu
  • má pozitívny vplyv na našu nervovú sústavu
  • znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi a riziku výskytu kardiovaskulárnych ochorení
  • liečbe žalúdočných vredov, zápchy a ďalších tráviacich ťažkostí
  • znižovaniu hladiny cukru v krvi a tým napomáha liečbe cukrovky
  • sekrécii žalúdočných šťav a chráni sliznicu tráviaceho traktu
  • v boji proti voľným radikálom a oxidačnému stresu, čím zvyšuje odolnosť nášho organizmu a chráni nás pred vznikom rakoviny
  • zvládnutiu depresívnych stavov a má pozitívny vplyv na našu nervovú sústavu
  • pri odstraňovaní aterosklerotických plátov v cievach, ktoré môžu spôsobovať napr. srdcový infarkt alebo mozgovú mŕtvicu
  • nopal dodáva nášmu organizmu viacero vitamínov (A, B1, B2, B3 a C), minerálov (predovšetkým vápnika, horčíka, draslíka a železa) a ďalších dôležitých živín. Okrem toho je tento kaktus zdrojom vysokého obsahu pektínov, vlákniny a pre telo nevyhnutných aminokyselín.

Nopal neobsahuje:  cukor, glutén, kvasnice alebo salicyláty
Nopalový prášok, ktorý je vhodný na prípravu akéhoľkoľvek jedla (do polievok, omáčok, palaciniek či aj zemiakových placiek, pridaním do olivového prípadne kokosového oleja si na ňom opečiete rybu alebo iné obľúbené mäso). Takýmto spôsobom zvýšite výživovú hodnotu Vašej stravy s pozitívnym účinkom pre celý organizmus.

Aminokyseliny

  • -       Alanín
  • -       Arginín
  • -       Methionín
  • -       Fenylalanín
  • -       Prolín
  • -       Serín
  • -       Threonín
  • -       Tryptofan
  • -       Tyrosín

Vitamíny:

  • -       Vitamín A (beta-karotén)
  • -       Vitamín 86 (pyridoxín)
  • -       Vitamín C (kyselina askorbová)
  • -       Vitamín E (tokoferol)
  • -       Vitamín Bl (thiamín)
  • -       Vitamín 82 (riboflavín)
  • -       Vitamín 83 (niacín)
  • -       Vitamín 85 (kyselina pantotenová)
  • -       Vitamín 89 (kyselina listová)

Minerály:

  • -       Vápnik
  • -       Med'
  • -       Železo
  • -       Horčík
  • -       Mangán
  • -       Fosfor
  • -       Draslík
  • -       Selén
  • -       Zinok

© 2015 / TALESA s.r.o.

webdesign Webdesign, tvorba web stránok