Pre tých, ktorý majú radi štipľavé jedlá, toto zdravé korenie ako stvorené. Jeho názov je odvodený z gréckeho jazyka a znamená “štípať”. Čo je zač a ako prospieva tento červený prášok?
Kajenské korenie vlastne ani nie je tak korenie, ako prášok z pomletých čili papričiek. Originálne korenie sa robí zo špicatých čili papričiek Capsicum frutescens. Pochádza z Indie a do Európy sa dostalo v 16. storočí. Má oranžovú až červenkastú farbu a veľmi pálivú chuť. Na Scovilleho stupnici štipľavosti dosahuje 30 000-50 000 bodov.
Spaľovanie tuku a ďalšie zdravé účinky kajenského korenia:
Spaľovanie tuku má na starosti kapsaicín. To je tá pálivá esencia, ktorá je v čili papričkách a keďže toto korenie sú vlastne pomleté čili papričky, tak aj vlastnosti bude mať zhodné. Podporuje látkovú výmenu a vďaka tomu telo dokáže spaľovať tuk o 20-30% rýchlejšie.
Ako bolo spomenuté, kapsaicín je účinnou zbraňou na podporu spaľovania tuku. Má termogénny efekt, pôsobí na receptory tepla. Prostredníctvom nich „prikáže“ telu spaľovať viac energie, čím vlastne dochádza k odbúravaniu tukov z tela alebo k lepšiemu využitiu energie zo stravy (do istej miery zamedzuje priberaniu). Preto sa kajenské korenie osvedčilo pri diéte.
Tiež dobre pôsobí na trávenie – stimuluje tvorbu slín a tráviaci trakt, zvyšuje tok a produkciu enzýmov a žalúdočných štiav, čo pomáha rýchlejšie a lepšie stráviť potraviny. Tiež je užitočné na zmiernenie nadúvania a črevnej plynatosti a pomáha lepšiemu vylučovaniu nepotrebných látok z tela von.
Kajenské korenie očisťuje organizmus, preto sa v poslednej dobe začalo využívať na očistné kúry. Kapsaicín ohrieva telo, zlepšuje prirodzený proces detoxikácie. Kajenské korenie tiež spôsobuje zvýšene potenie, vyplavujú sa tak toxíny pri procese detoxikácie. V kombinácii s citrónovou šťavou a javorovým sirupom je čaj z kajenského korenia vynikajúci ranný nápoj pre telesnú detoxikáciu.
Vytvára lepšie prekrvenie v rámci termogeného efektu, kajenské korenie podporuje lepšiu cirkuláciu krvi a redukuje nadmernú krvnú zrážanlivosť. Ďalej tiež posilňuje srdce, tepny a kapiláry. Ak máš ťažkosti s nejakou časťou tela, dôvodom môže byť práve nedostatočné zásobovanie tejto oblasti krvou a teda aj potrebnými živinami. Kajenské korenie odstráni blokády, ktoré znemožňujú dostatočný prívod krvi do postihnutej oblasti, a tým sa jej stav zlepší.
Je veľmi nápomocné proti krvným zrazeninám – kajenské korenie pomáha tiež znížiť aterosklerózu, tlmí faktory, ktoré majú za následok krvné zrazeniny, čo môže pomôcť znížiť riziko srdcového infarktu alebo mozgovej mŕtvice. Podporuje celkové zdravie srdca a ciev, pomáha udržiavať zdravý krvný tlak. Rovnako vyrovnáva v cievach hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov.
- kajenské korenie pomáha rozpúšťať a uvoľňovať hlien a podporuje našu imunitu
- preventívne pôsobí pri bolestiach hlavy, môže pomôcť zmierniť alergie
- pôsobí proti začervenaniu, na bolesť a ochoreniu zubov a ďasien
- zmierňuje bolesti kĺbov, kapsaicín preniká cez pokožku do kĺbov a znižuje bolesť aj na iných miestach
- má antibakteriálne vlastnosti, bol tradične používaný, aby sa zabránilo kontaminácii potravín baktériami
- podľa štúdii, kajenské korenie môže pomôcť predísť rakovine pľúc u fajčiarov
- pôsobí preventívne proti otrave z potravín – ostré chilli papričky ničia baktérie
Kajenské korenie sa môže použiť aj na vonkajšie použitie: pri uštipnutí hadom, reumatizme, vredom, ranám a podobne. Pomáha aj pri omrzlinách, stačí na postihnuté miesto prikladať slabý odvar z čili papričiek , po precedení sa ním natierajú postihnuté miesta. Je popísaný prípad kedy jednému kočišovi vďaka kajenskému koreniu zachránili nohy, mal na nich omrzliny a často ich namáčal do vody s týmto korením.