Zelená káva je hitom posledných mesiacov, teda aspoň, čo sa chudnutia týka.
Zelená káva je v podstate klasická káva pred pražením. Zelená káva rastie na kry menom kávovník. Bobule kávovníka sa po zbere súšia podľa potreby desiatky dní až niekoľko týždňov. Následne sa z usušených bobúľ vyberá takzvaná zelená káva. Následne sa tieto zelené zrnká pražia a vzniká klasická káva čiernej farby a príjemnej vône ako ju poznáte zo svojej domácnosti.
Princíp zelenej kávy je v tom, že neprechádza procesom praženia a tým si zachováva omnoho viac živín, pretože pražením sa strácajú výživné zložky. Navyše má veľmi zvláštnu, avšak príjemnú sladkastú chuť a vonia za makom.
Zelená káva obsahuje naviac (alebo vo väčšom množstve) oproti bežnej praženej káve nasledujúce látky:
Kyselina chlorogénová,(polyfenoly) – táto kyselina je naozaj pre telo prospešná, napomáha regulovať glykémiu v tele, resp. spomaľuje vstrebávanie cukrov. Tým pádom má pozitívny vplyv najmä na zamedzenie chúťok a maškrtenia.
Antioxidanty – sú látky, ktoré sú pre telo nesmierne dôležité, najmä pôsobia ako ochrana pred škodlivými vplyvmi, ktoré na nás číhajú v dnešnej dobe snáď už na každom kroku.
V menšom množstve aj ďalšie výživné látky.
Výhody pitia zelenej kávy:
- spaľuje tuky, skvele účinky chudnutia bez drastickej diéty
- potláča chuť do jedla
- spaľuje kalórie rovnako, ako v prípade fyzickej aktivity
- zvyšuje sústredenosť
- dodáva energiu po celý deň
- zrýchľuje metabolizmus a tráviace procesy
- má vysoký obsah antioxidantov
- mnohí športovci jej pitie zaradili do svojho tréningu
- je cenovo dostupná
- má silné detoxikačné účinky